Borstvoeding

Borstvoeding is de beste start voor jouw baby. Het is de meest natuurlijke en gezonde manier om je baby te voeden.

In de zwangerschap begint de voorbereiding op het voeden van je kindje.
Tijdens het intakegesprek bespreek ik het borstvoedingsbeleid met jou en geef je informatie over de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. Om jezelf goed voor te bereiden op het geven van
borstvoeding kun je een borstvoedingscursus volgen. Vraag je verloskundige waar deze worden georganiseerd of kijk op de website, bij de links, voor de verschillende aanbieders. Zo kun je (samen met je partner) je keuze maken. 

Ben je van plan om borstvoeding te geven, dan wil je vooral dat de kraamverzorgende jou hierin kan ondersteunen. Ik vindt het belangrijk dat de borstvoeding slaagt en dat je hierin vooral geen ongemakken ervaart. Ik werk volgens de criteria van het WHO/UNICEF (Wereldgezondheidsorganisatie/Kinderfonds van de Verenigde Naties) en volg jaarlijks de benodigde bijscholingen. Daarnaast werk ik nauw samen met een lactatiekundige uit de regio haar naam is Jessie van Dijk.

Borstvoeding

Zij geeft een leuke cursus voor toekomstige ouders hierin word de borstvoeding van a tot z besproken. Wat moet je weten voordat je gaat bevallen, wat voor invloed heeft de bevalling en eventuele medicatie op

de borstvoeding, hoe stimuleer je de beste start van de borstvoeding, hoe werkt je kindje en hoe werken jullie samen? Kortom alles om een gezellige positieve borstvoedingsperiode te ervaren wordt besproken. 
Neem een kijkje op  praktijkjessie.nl

Mocht je interesse hebben in de cursus en ben je van plan deze te gaan boeken? Vermeld in de boeking dat je je hebt ingeschreven bij kraamzorg Claire en ontvang 1 telefonisch of E-mail consult gratis.

De WHO en UNICEF ontwikkelden tien vuistregels voor het welslagen van de borstvoeding. De tien vuistregels kun je hieronder vinden op deze pagina.

Al voor de geboorte van je baby bevindt zich de eerste melk in de borst, het zogenaamde colostrum. Het is goed om de baby direct na de geboorte huid op huid bij je te leggen. In het eerste uur na de geboorte zijn de meeste baby´s erg wakker en is het een perfect moment om elkaar beter te leren kennen en gebruik te maken van de natuurlijke reflexen van de baby. Je baby gaat vaak tijdens dit eerste contact al op zoek naar je borst. Als je kindje ongestoord zijn gang gaat, zal er een grote kans zijn dat hij de borst vindt en meteen goed kan drinken. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang. In het colostrum zitten niet alleen allerlei waardevolle voedingsstoffen, maar ook bevat het antistoffen die je kindje beschermen tegen ziekten.

Het is voor aanstaande ouders heel nuttig om te weten dat je baby naar behoefte mag drinken en dat zal de eerste weken heel vaak zijn. 

Borstvoeding geven kan in het begin wat onwennig zijn. Natuurlijk zijn er ook de ervaringen dat alles direct en natuurlijk verloopt, maar meestal heeft het wel een paar dagen nodig om te wennen. Zowel voor de moeder als voor de baby. Het is belangrijk om te weten dat pijn er niet bij hoort. Is dit wel het geval, geef dit dan altijd aan bij de mij!

Tien vuistregels

Tien vuistregels voor het welslagen van de borstvoeding zijn:

  • Dat zij een borstvoedingsbeleid op papier hebben, dat standaard bekend wordt gemaakt aan alle betrokken medewerkers.
  • Dat alle betrokken medewerkers de vaardigheden aanleren, die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van dat beleid.
  • Dat alle zwangere vrouwen worden voorgelicht over de voordelen en de praktijk van borstvoeding geven.
  • Dat moeders binnen een uur na de geboorte van hun kind worden geholpen met borstvoeding geven.
  • Dat aan vrouwen wordt uitgelegd hoe ze hun baby moeten aanleggen en hoe zij de melkproductie in stand kunnen houden, zelfs als de baby van de moeder moet worden gescheiden.
  • Dat pasgeborenen geen andere voeding dan borstvoeding krijgen, noch extra vocht, tenzij op medische indicatie.
  • Dat moeder en kind dag en nacht bij elkaar op een kamer mogen blijven.
  • Dat borstvoeding op verzoek wordt nagestreefd.
  • Dat aan pasgeborenen die borstvoeding krijgen geen speen of fopspeen wordt gegeven.
  • Dat zij contacten onderhouden met andere instellingen en disciplines over de begeleiding van borstvoeding en dat zij de ouders verwijzen naar borstvoedingsorganisaties.